Fotograf de nunta
Cum îți alegi cel mai bine echipa foto video pentru nunta ta din punct de vedere al calitații imaginii?
Lucrez în acest domeniu de mai bine de 15 ani. Pot spune că este mult mai bine dacă mirii sunt mai bine documentați în acest domeniu. Astfel informați, ei vor putea alege in cunoștiință de cauză o echipă foto-video. O echipa care să le spună in imagini povestea nunții lor, așa cum iși doresc. Sunt amintirile mult dorite.
Amintirile sunt cele mai importante, sunt cele cu care de fapt rămâi după ce ziua nunții se sfârșește.
Toate celelalte au importanță strict pe perioada evenimentului.
Dar sigur au importanța lor. Acestea sunt mai importante decât trupele de muzică care în majoritate copiază piese și nu au nici macar o interpretare proprie. Nu îi putem numi artiști și cer niște sume destul de mari. Sunt mai importante decât aranjamentele florale și alte decoruri în care investești o groază de bani. Sunt multe altele pe care ai tendința să le apreciezi mai mult decât amintirile vieții tale. Este adevărat că piața este saturată de tot felul de așa zisi fotografi și așa zisi videograferi de nuntă. In randurile ce urmează încercăm să va informăm puțin in acest domeniu, al fotografiei si videografiei de nuntă.
Iată și câteva recomandări din partea noastră în vederea alegerii fotograf nunta si videograf de nuntă
O luăm chiar cu începutul. Eu sunt de părere că o echipa foto video care este închegată de ceva ani de zile este mai bine pregătită să facă față unei nunți, decât un fotograf de nunta și un videograf care lucrează separat și nu se cunosc.
Cum ii spune și numele, echipa trage să scoată un rezultat bun împreună, atat pe foto cât si pe video.
Separat unul față de celălalt sunt cam concurenți și uneori se întâmplă să se mai și înțepe sau contrazică din cauza ideilor diferite. Ei vor lucra separat si individual. Atunci să vezi ce nuntă iese, când se bagă unul în fața altuia și se șicanează tot evenimentul! Ca recomandare mergeți pe echipe cu experiența care au un portofoliu interesant și care se pliază pe gusturile si nevoile voastre.
Cum putem găsi acea echipă bună?
Păi în principiu este simplu. Intrați pe internet si in motoarele de cautare google, yahoo, etc… cautați după fotograf de nunta, poze nuntă, video nuntă, filmare nuntă.
Sunt câteva cuvinte care vă arată cam care sunt fotografii și videografii buni si cu experiență din România. Recomandarea mea este să mergeți cu cautarile până maxim în pagina cinci și să alegeți portofoliile care va plac. După care verificați disponibilitatea prestatorilor de astfel de servicii prin e-mail sau telefonic.
Următorul pas este să stabiliți o întâlnire cu maxim cinci dintre aceștia. Dacă vedeți mai mult de cinci, deja cred că o sa aveti probleme in luarea deciziei finale de colaborare. O să și uitati ce v-a arătat primul sau al doilea…și poate era cea mai ințeleaptă alegere.
La ce este necesar să vă uitați cu atenție când studiați portofoliile foto
Fotografiile trebuie să fie clare. Toate să aibă o culoare de brand. Să aibă cer (albastru), apă, pământ și subiecții scoși în evidență prin diferite metode de iluminare.
Fotograf nunta ce abordeaza stilul artistic este mai scump decât cel jurnalistic. Este normal asta. Fotograful care abordează stilul jurnalistic nu intervine in momentele nuntii. El lasă lucrurile sa se desfășoare așa cum ele se întâmplă. Cel artistic va căuta unghiuri, încadrări care sa te avantajeze, te va aranja astfel încât să-ți ascundă eventuale defecte. El poate crea cadre cu adevărat impresionante.
Pret fotograf nunta
Toate miresele adoră fotografiile artistice. Când vine vorba de preț, se uita la toți cei care se dau artiști și cer prețuri mai mici, fără a mai fi atente la calitate. Dar după nuntă, când primesc fotografiile evenimentului lor regretă amarnic.
Despre acest aspect preț calitate voi scrie un alt articol.
Aparatura fotografului de nunta joacă un rol important. Dar cel mai important rol îl joacă educația lui in domeniu (școlarizare, ce mentor are, ce îi place să facă la o nuntă), ideile si creativitatea. Nu în ultimul rând este necesar să știe cum se mânuiește și setează aparatura lui. Mulți sunt doar deținatori de aparatură bună.
Echipament fotograf de nunta
Haideți să aflați și mici detalii despre ce ar trebui sa conțină echipamentul unui fotograf de nunta. Nu o să întrăm foarte adânc în acest subiect. Pentru că o să existe un articol separat referitor la echipament.
Un fotograf de nunta trebuie să aibe în geantă lui un aparat foto Full Frame. Acesta are calitățile lui și mai puține dezavantaje decât un aparat corp. Să fie un aparat de cel mult patru ani ca generație. Geanta lui foto să aibă minim 3 obiective în dotare, un obiectiv pentru unghiuri largi, un obiectiv mediu și un obiectiv de portrete. Dacă se nimerește să fie și un zoom la îndemână, ar fi perfect. Toate obiectivele să fie din gama profesională.
În afară de obiective sunt necesare blitz-uri comandate wireless. Are nevoie de carduri cu vechime de maxim unu doi ani, blitz-uri minim două, baterii și un aparat foto de rezervă. În câteva cuvinte cam asta ar trebui să aibe un fotograf de nunta, o mică investiție de minim opt mii euro.
La ce e nevoie să va uitați cu atenție când studiați portofoliile video nunta
Dacă la fotografie este mai ușor, la partea video este ceva mai dificil. Ca și in cadrul secțiunii de foto a acestui articol vă recomand vizualizarea cu atenție a cinci portofolii pentru a putea face diferențe și a alege ceea ce va place.
La întâlnirile la care participați, dacă vi se prezintă un material filmat in două camere, indicat să fiți atenți dacă cele două camere sunt echilibrate din punct de vedere al culorii, luminii și contrastului. Când se face comutarea intre camere se văd diferențele dacă nu sunt corect echilibrate.
Pe partea video contează aparatul cu care se realizează filmarea. Acesta ar trebui sa fie Full-Hd sau 4k si concomitent sa aibe valori ISO ridicate (de la 12.800 in sus). ISO este amplificatorul de lumină digital ce permite creșterea luminozității in locuri intunecate (biserica, restaurant) pentru obținerea unei imagini cât mai clare (fără purici) și luminoase.
Elementul de stabilizare numit gimbal este foarte important. Pentru o nuntă nu luați ca element de stabilizare monopiedul, trepiedul sau alte dispozitive. Monopiedul si trepiedul sunt elemente de stabilizare care asigura stabilizarea statică a camerei. Doar gimbal-ul și steadicam-ul va poate oferi o imagine nemișcată în timp ce videograful merge cu camera în mână. Ele dau libertate de mișcare videografului astfel încât poate suprinde cadre în mișcarea sa.
Atenție mare la sunet!
O echipa profesionistă se ocupă și de această parte. Ea are în dotare cele mai noi tehnici de înregistrare digitală, recordere digitale (foarte deștepte și de o calitate foarte bună). Deci întrebăm dacă sunetul se înregistrează separat într-un recorder digital.
Sunt avantaje majore dacă sunetul este inregistrat separat atât în biserică cât și la restaurant.
Cât despre echipament, daca se optează pentru filmarea in doua camere, pot spune că ar fi de dorit să existe două camere similare (de preferat de la acelasi producator) cu obiective diferite (unul pentru cadre largi si unul pentru cadre apropiate) de buna calitate.
Partea video permite videografilor să meargă și cu aparate crop fiind destul de calitative in acest domeniu. Dar și aici cele mai bune aparate rămân tot cele Full Frame, datorită unghiului larg de vizualizare și o acuratețe mai bună a imagini.
Să se filmeze Full HD sau 4K?
Nu mai încape îndoială că 4K este viitorul. Este normal pentru că această imagine este încă odată mai bună decât imaginea Full HD. Mare atenție la calitatea filmării și la aparatura din dotarea echipei. Sunt mulți operatori video pe piața de nunti care înregistrează 4K cu niște camere de amatori de parcă ar înregistra cu telefonul. Unii chiar înregistrează Full HD si exportă materialul in format 4k (Atenție puteți fi inșelați).
De asemenea pe partea video un aspect deloc de neglijat este sincronizarea pe muzica a materialului montat.
In concluzie pe partea video este foarte important să-ți placă cum este filmat. Să se audă bine, să nu se miște camerele, să fie o imagine clară și fără zgomot (purici).
Per total să știi ce sa ceri, ca să iți poți revedea mereu amintirile cu mare drag. Să fie o imagine frumoasă ca povestea pe care o visezi tu.
Dacă optați pentru dronă pe partea de filmare veți putea avea filmări impresionante. Acum se pot face și fotografii de calitate din drona. Dar numai că legea din România interzice folosirea ei în spațiul intravilan. Acum ce să facem, o folosim la ședința de după nuntă cu mare drag. Deci da drona este un mare plus.
Sper că ați avut câte ceva de învățat din mică noastră povestioară. Cu siguranță vă va ajuta mult în alegerea echipei foto video pentru nunta voastră. Mult succes!